n.vrouyr Navigation Favorieten cadeaubon Winkel­wagen
Terug naar lijst

Sarong van Timor

Prijs : 6500 €

MEER INFORMATIE

Tel. +32 3 226 54 00

ref. 22127


katoen


Midden 20e eeuw


Indonesië


Breedte : 155 cm
Hoogte: 127 cm



Twee mythes doen de ronde over de creatie van Timor. Een eerste versie vertelt het verhaal van een jongentje dat tijdens de Austronesische migratie op de rug van een krokodil de oceanen is overgevaren. Hij slaagde niet in zijn queeste om een nieuw land te vinden. Hij werd gelokt door de stralen van de opkomende zon in het oosten (Timor in het Indonesisch). Om het leven van de jongen te behouden, versteende de krokodil tot een eiland. De krokodil, vaak verwezen als grootvader, staat symbool als schepper van alle leven en wordt erg vaak afgebeeld in de Indonesische kunst.

Een tweede mythe afkomstig uit het zuidoostelijke deel van het eiland vertelt het verhaal van een koningin met magische krachten. Zij weefde de zee op haar heupgetouw met het garen gesponnen uit de katoenachtige plukken van de wolken. Toen ze plotseling werd gestoord door een weerspannig kind, gooide ze haar weefspoel, maar miste haar doel. De spoel kwam terecht in de zee en deze scheurde. Uit de geweven zee rees het eiland Timor.

Het eiland werd een cruciale bron voor de textielproductie. Negenenzeventig pantensoorten afkomstig van achtendertig plantenfamilies worden geoogst door inheemse ambachtslieden om de katoen ervan te reinigen, klaar te maken en te spinnen maar ook te haspelen, binden en verven en garen te weven om zo tais (rokken) te vervaardigen of batik weefsels. Maar wanneer het gaat over kleurstoffen, overheersen vooral morinda critifolia (roodbruin) en indigoblauw zoals op andere eilanden.

Het breder aanbod in ontwerpen en motieven in Timor is te wijten aan meer interculturele uitwisselingen. Door contacten met China werd zijde reeds vanaf de 13e eeuw ingevoerd. Bijenwas die werd gebruikt voor het vervaardigen van batik en zelfs slaven werden uitgewisseld voor textielen.

 


Artist Biography:

Exhibitions:

You May also like