n.vrouyr Navigation Favorieten cadeaubon Winkel­wagen
Terug naar lijst

Tafelloper

Prijs : 95 €

MEER INFORMATIE

Tel. +32 3 226 54 00

ref. 39084


katoen


Egypte


Breedte : 38 cm
Lengte: 148 cm



Artist Biography: NAGADA, drie heldere en magische lettergrepen die teruggaan tot voor de tijd van het Egypte van de farao’s…
De naam zingt zoals het ritmisch gezoem van het spoel van de wevers terwijl zij het katoen verweven met de geschiedenis.
Op de linkeroever van de Nijl, dichtbij Luxor en op een twintigtal kilometer van de Vallei van de Koningen, weeft NAGADA sinds eeuwen. Tot op vandaag is het ambacht van het weven ongewijzigd. Tijdens de twintigste eeuw was de totale textielproductie toegespitst op één enkel artikel : een sjaal die ferka genoemd wordt.
Handelaars leverden de grondstoffen, betaalden de wevers voor het werk en exporteerden de sjaals naar Soedan en Ethiopië.

In 1988 vielen de wevers echter ten prooi aan de socio-economische problemen in Sudan. De handelaars lieten het dorp achter met werkloosheid ten gevolg.
Een Canadees ontwikkelingsproject vat in 1991 het plan op om de productie nieuw leven in te blazen. Michel Pastore wordt voor deze studie afgevaardigd als ontwerper. Men start met een betaald opleidingsprogramma voor een dertigtal wevers, gekozen uit de meest achtergestelde families.

Nieuwe motieven, voortspruitend uit de traditie van de ferka, inspireren een nieuwe, kwalitatief meer hoogstaande productie.
Na afloop van het Canadese project besluit Michel Pastore dit avontuur verder te zetten. Hij verenigt zich met de in Cairo wonende Libanese styliste Sylva Nasrallah. Zij richten een maatschappij op die de originele naam , NAGADA, bewaart, en nemen een aanvang met de creatie van hun collectie.
Vandaag maakt NAGADA textiel in verschillende productieplaatsen, zowel in Egypte als daarbuiten. Daarbij wordt telkens de voorkeur gegeven aan manueel weefwerk en traditionele technieken. De kledingstukken zijn modern en geïnspireerd op bronnen uit het verleden.
Ze zijn eenvoudig, comfortabel en universeel.
De originaliteit van de NAGADA-creaties verleidt door een vanzelfsprekendheid die boven tijdsgeest en modetendensen uitstijgt.

Exhibitions:

You May also like